Skip to main content

Barrie

Voedingscoaching & kracht programmering

Sporten als vegetariër

Al jaren train ik regelmatig en doe ik verschillende sporten. Zo voetbal ik 2 à 3 keer per week in een vriendenteam en vind ik hardlopen leuk als ik niet hoef te voetballen. Het nadeel van hardlopen is alleen wel dat ik daar veel van afval. Sinds een aantal jaar ben ik vegetariër en sindsdien kost het mij meer moeite om op gewicht te blijven. Omdat ik als doel heb om een marathon te gaan lopen en bang ben nog meer af te vallen, had ik behoefte aan begeleiding om op gewicht te blijven of zelfs spiermassa aan te komen.

Voedingscoaching behoeften

Voordat ik bij Kristan terecht kwam deed ik altijd maar wat qua voeding. Hoewel ik naar mijn mening wel gezond at, lette ik niet echt op wat/hoeveel/wanneer ik at. In het weekend zat er geen rem op. Je moet tenslotte ook een beetje kunnen genieten en een biertje na het voetballen vind ik heerlijk.

Om met mijn levensstijl in shape te blijven en het liefst zelfs spiermassa op te bouwen besloot ik met coaching te starten. Op mijn eigen kracht gaat het niet lukken, dus vind ik het fijn om hulp en handvatten te krijgen om wél op gewicht te blijven en mij goed te blijven voelen.

In een coach zocht ik iemand die met mij kan kijken naar mijn doelen en dit op een heldere manier kan bereiken. Bijvoorbeeld een schema dat ik netjes kan volgen en waar ik zelf zo min mogelijk over na hoef te denken, maar tegelijkertijd ook mijn vragen bij kwijt kan. Hij hoeft niet te streng te zijn, want uiteindelijk moet je het toch zelf gaan doen. Maar sparren met iemand die er veel meer kennis van heeft en een helpende hand biedt is dan heel erg handig.

Coaching bij FitterVanafVandaag

Kristan ken ik persoonlijk al een tijd. Iedere keer dat ik met hem over zijn werk als trainer en voedingscoach sprak, zag ik de passie in zijn ogen. Hij vond het altijd leuk om erover te vertellen en mij iets te leren. Dus voor mij was het logisch om hem te kiezen als coach. Daarbij is de prijs waarvoor hij zijn kennis en begeleiding in voedingscoaching aanbiedt een stuk lager dan wat ik bij andere aanbieders heb gezien. Dus wat mij betreft was dat een gemakkelijke keuze. Voordat we begonnen, woog ik 76 kilo met een lengte van (nog steeds) 186cm. Ik was redelijk onwetend over hoe dit nou kon. Ik sportte regelmatig maar het was niet persé aan mij af te zien qua spiermassa. Hoewel ik het vermoeden had dat ik te weinig at, hield ik het nooit bij. Totdat ik mijn voeding moest gaan invullen en onder andere kcal ging tellen. Nou, dat bleek zeker te weinig volgens Kristan.

Bulking season

Tijd om te gaan bulken dus. Met een aanpak waarin ik wisselende kcal per dag kreeg en een afgestemd ‘macroverdeling’ moest ik ineens het dubbele gaan eten op hardloopdagen dan ik voorheen deed! Dat was af en toe wel pittig, omdat ik moest gaan eten terwijl ik geen honger had. Met wat handige tips en vooral consistentie was dat gevoel na een paar weken weg. Ik kreeg toen zelfs honger als ik weer eens te laat at. Op aanraden van Kristan ben ik zelfstandig meer gaan fitnessen en heeft hij meegedacht over een krachtschema. In combinatie met zijn manier van laagdrempelig maar effectieve coaching qua voeding ben ik op een rustige manier kilo’s aangekomen. En dan met name natuurlijk spiermassa in plaats van vet. Tegenwoordig weet ik wat ik moet eten, heb ik bij de meeste producten ook de kennis over de voedingswaarde en wat voor effect het kan hebben op mijn doelen.

Meetbare progressie

Elke maand maken we foto’s en doen we een lichaamsmeting. Dat vind ik wel echt de belangrijkste momenten van het proces. Soms denk ik dat ik een slechte maand had gehad, bijvoorbeeld als ik op vakantie was geweest of ziek was. Maar door die meetmomenten zag je dat dat echt allemaal wel mee viel. Zolang je je er de rest van de tijd maar aan houdt natuurlijk. Dat geeft wel een goed gevoel, dat je die maand het niet voor niks deed. Want als je het allemaal zelf doet en iedere dag in de spiegel kijkt, zie je niet altijd verandering. Het zelf dagelijks bijhouden en maandelijks sparren en voortgang bekijken is voor mij echt een goede stok achter de deur.

Ik zag mijzelf als een ‘hardgainer’, maar na 7 maanden had ik al ruim 4 kilo meer spiermassa dan voordat we startten en voelde ik mij fitter dan ooit. Na 11 maanden bulken zijn we nu gestart met een vetverliesfase. Hoewel er niet veel vetmassa bij is gekomen, adviseerde Kristan mij voor een betere shape om toch een cut in te gaan. Dan kan ik netjes aan het zwembad liggen in Valencia. Een mooi doel en ook weer een leuke nieuwe aanpak waar ik veel van kan leren. Na de zomer komt de training voor de marathon en dan gaat het lean bulken weer goed van pas komen.

Commitment

Resultaten boeken en behouden begint uiteindelijk met jezelf. Ik wist wel wat ik wilde maar niet hoe. Hoewel ik de handvatten van Kristan krijg, moet je het toch echt allemaal zelf doen. Het is niet altijd even gemakkelijk om je doelen te bereiken, maar dan is het echt aan jezelf om door te gaan. Dit coachingstraject is niet voor de twijfelaars, want er wordt van je verwacht dat je zelf écht aan de slag gaat. Gelukkig maakt mijn coach dat heel gemakkelijk voor mij met adviezen en ook de wekelijkse check-in momenten.

Wanneer je verandering in je patroon wilt en niet zo goed weet hoe je dat moet doen, kan ik deze manier van voedingscoaching zeker aanraden. De sportinfluencers van tegenwoordig laten van alles zien in korte filmpjes met wat het beste voor jou zou moeten zijn. Je ziet door de bomen het bos niet meer. “Eet dit niet, eet dat wel, sport zo” etc. Maar elk lichaam is anders en ik vind dat persoonlijke begeleiding daarin super belangrijk is. Voor mij vooral om net de volgende stap te zetten en mij fit en sterk te voelen.